Sokan hallották már a béltisztító kúra kifejezést, annak jótékony hatása miatt. Módszerek ezrei találhatóak az interneten. Gyakorlatilag ahány ember, annyi féle tanács létezik, hogyan is vágjunk bele? Azt viszont kevesen tudják, mi is ez pontosan és miért érdemes egy ilyen kúrába belefogni.

Azonban nagyon fontos tudni, hogy a rosszul elvégzett béltisztító kúra, akár betegségek forrása is lehet. A könnyen elérhető készítmények jórésze, így nemhogy segítene, hanem a porok még össze is csomósodhatnak újabb elzáródásokat okozva a belekben. Számos ital, pedig csupán a vizet hajtja ki, a valódi lerakódásokat viszont meg sem mozdítja, ezzel kiszáradásos állapotot idéz elő.

béltisztító kúra

Mire figyeljünk, akkor, hogy valóban hatékony legyen a módzsszer?

Először is nézzük meg, mit takar ez a kifejezés.

Mi is az a béltisztító kúra?

Ahogyan a névből is kitalálható, a végbél és a vastagbél tisztítását jelenti.

Gondolhatnánk, a salakanyag természetes módon távozik testünkből és minek ide bármiféle tisztogatás. A kutatások kimutatták, a szervezetünk nem tud mindent magától kiüríteni. A salak a bél redőiben fennakadhat és hozzátapadhat a nyálkahártyához.

A felhalmozódó méreganyagok pedig komoly gondokat okozhatnak. Számtalan emésztőrendszeri problémáért felelhetnek, ezek egyike a székrekedés. Ráadásul ez segítség nélkül nem tűnik el. Egészen addig a szervezetünkben maradnak, amíg ki nem pucoljuk őket. Emiatt a kúra fő szerepe: a belekből eltávolítani, a hátra maradt káros anyagokat.

Napjainkban a belek rendszeres tisztítása az egyik legfontosabb eszköz, amit egészségünk érdekében bevethetünk.

A folyamat során minden méreganyagot eltávolítanak, ami lerakódott és felgyűlt a testünkben. Éppen ezért szokták még méregtelenítésként is emlegetni. A két elnevezés nagyon hasonló. Tulajdonképpen a méregtelenítő kúrák egyik típusa a bélrendszer tisztítása.


 

Miért ajánlott belefogni?

A táplálék- és folyadékbevitel napi szükségletünk. Minden terület saját feladatkörrel rendelkezik. A belek felelnek a tápanyag, a nyomelemek és a folyadék felszívódásáért. Ezt a bélrendszerben található rengeteg mikroflóra végzi. Ezek a mikroorganizmusok főleg baktériumokból és helyenként gombákból állnak.

A mikroorganizmusok összetétele területenként változó, a legtöbb a vastagbélben lelhető fel. Egy egészséges személynek nincsen gondja az emésztéssel, hiszen bélflórája ideálisan működik, s a salak kiürül szervezetéből.

A probléma ott kezdődik, a valóságban senki sem lesz ilyen szerencsés, egy egész életen át. Számos ember küszködik valamilyen emésztőrendszeri zavarral. Megváltozott szokásaink és életvitelünk miatt már nem elég szervezetünk öntisztítása. Éppen emiatt tanácsos különféle eszközökkel hozzájárulni a méregtelenítéshez.

okos tányérA bélpanaszokat eredményező dolgok listája végeláthatatlan. Ezek a leggyakoribb tényezők:

 1. Napjainkban szinte lehetetlen olyan személyt mutatni, aki ne idegeskedne vagy stresszelne munkája során.
 1. Nincs nap, hogy ne kellene rohanni valahová.
 1. Szintén gond az étrend és az elfogyasztott ételek minősége. Az összetevők túl gyakran megkérdőjelezhetőek. A tartósítószerek, az ízfokozók, az állagjavítók borzasztóan károsak és könnyen lerakódhatnak.
 1. Az adalékanyagok mellett a túlzott cukor és több szénhidrátfogyasztás is nagyon egészségtelen.
 1. A gyors és finomított kaják, valamint az üdítők és az édességek fogyasztása úgyszintén emésztési panaszokhoz vezethet.
 1. Mindezeken túl a cigi, a kávé, az energiaital és az alkoholos italok is mind problémák okozói.
 1. A mozgáshiányos, ülő életmód negatívan hat szervezetünkre.
 1. A fentiek mellett a gyógyszerek állandó szedése, illetve túlszedése is gyakori jelenség. Érdemes megjegyezni, sok táplálék kiegészítő, fogyáshoz kínált készítmény szerezhető be, amely ismeretlen vegyi összetevőkkel rendelkezik. Ezek komoly mellékhatásokat okozhatnak.
 1. Végezetül, de nem utolsó sorban vannak, akiknél – önnön hibájukon kívül – valamilyen betegség miatt alakulnak ki emésztési zavarok. A salaktalanítás ugyanakkor segíthet kezelésükben és a tünetek enyhítésében.

 

Holistic Medical Egészségközpont

 

Na és mikor tegyük?

Igazából akármikor elvégezhetjük a tisztítókúrát. A választás nagyban függ attól, van-e bármiféle panaszunk. Általában az évi két alkalmat tanácsolják. Egyszer ősz végén és egyszer tavasszal. Ennek oka roppant egyszerű. A hideg hónapokban az emésztésünk lelassul.  Ráadásul kevesebb a gyümölcs, a zöldség és több zsíros, nehéz ételt eszünk. Ezzel a kúrával előzetesen felkészülhetünk a nehéz időszakra. Tavasszal a télen felgyűlt anyagoktól tudunk megszabadulni.

Ha bármilyen probléma adódik, azonnal érdemes kivizsgálni. Amennyiben a betegség, fertőzés vagy egyéb elváltozás kizárható, akkor azonnal nyugodtan belefoghatunk a tisztítókúrába.

 

Ezernyi tünet jelezheti a tisztítókúra esedékességét:

 • székrekedés, túlzott gázképződés, puffadás, hasi fájdalom – a belekben maradó salak felboríthatja a bélflóra egyensúlyát. Hatására egyes baktériumok túlszaporodnak, s ez emésztési gondokhoz vezet. Ilyen a puffadás, a szorulás és a hasmenés is. A lelassult anyagcsere szintén velejárója. A mozgásszegény mindennapok és a rosthiányos táplálkozás tovább ronthat a helyzeten.
 • megnövekedett étvágy, hízás – az évek során felgyülemlő méreganyagok a bélrendszer mellet a felszívódást is gátolják. Ennek eredményeképpen a test állandó éhségérzetet produkál, hiszen kevés a tápanyag. A hízás itt jön be a képbe. Az állandó éhségérzet folyamatos raktározást generál.
 • rossz közérzet, fáradékonyság, fejfájás – a tápanyaghiány gyakran közérzetünkre is kihat, mert szervezetünk nem jut elég energiához. Meg is lesz a következménye. Felelős lehet a hangulatingadozásért, a fejfájásért és a kialvatlanság érzetéért is.
 • hajhullás, bőrproblémák – a felhalmozódott salak közvetve olyan gondokat okoz, mint a hajhullás és a bőrön jelentkező problémák. A tápanyagellátás felborulásának köszönhetően tünetek jelentkezhetnek ezeken a területeken is.

 

Jótékony hatásai

 vastagbél tisztításA tünetek és a problémák után nézzük utána, a tisztítással milyen változások érhetőek el. Jó, ha tudjuk, a méregtelenítés a fogyókúra egyik alappillére. Eredménye rögtön az első napokban érezhető. Habár a választott módszer függvénye, összességében beszélhetünk általános tapasztalatokról.

Sokan úgy érzik, energikusabbá válnak, megszűnik az állandó fáradtságérzet és általánosan javul közérzetük. Hosszabb távon csökken az étvágy. Voltak, akik utána alig kívánták a cukros, szénhidrátban gazdag készételeket. Ehelyett inkább a természetes és tápláló otthoni fogásokat preferálták. Végül a mérlegen is látható a változás és beindul a fogyás.

 

Melyik típus a leghatékonyabb?

Ahogy már említettük, a béltisztításhoz sokféleképpen hozzákezdhetünk. Ahányan vagyunk, annyi féle tanács található arról, melyik módszer a legmegfelelőbb.

Mi a Colon-hidroterápiát tudjuk ajánlani, hiszen rövid idő alatt és nagy hatékonysággal tisztít. Ez azonban házilag –  akárcsak bármilyen típusú beöntés – ellenzett. A rosszul végzett beöntés rendkívül veszélyes. Elvégzése csak szakszerű felügyelettel ajánlott!

Holistic Medical Egészségközpont

A legjobb eredmény érdekében érdemes felkészülni a hidroterápia előtt.

Ezekkel segíthetjük elő a folyamatot házilag.

gyógyteák béltisztításhoz

1. Folyadékbevitel – víz és gyógyteák: A tisztítókúra elengedhetetlen része a bő folyadék. Naponta érdemes minimum 3-4 liter vizet meginnunk. A szénsavmentes tiszta víz az igazi, de teákat is fogyaszthatunk.

Ezek a folyadékok, teák, azonban teljesen hagyományosak kell legyenek, cukor és más adalékanyagtól mentesen, mert azzal nem okozunk problémát.

Sokszor feltették már ugyanis nekünk a kérdést: a béltisztító teák, porok, béltisztító készítmények, minden ilyen típusú anyag tisztítják-e valójában a vastagbelet?  

A közel 20 éves tapasztalattal a hátunk mögött, amit bélrendszer és a vastagbél tanulmányozásával töltöttünk, kijelenthetjük, hogy ezek egyike sem rendelkezik, olyan hatással, ami megoldást kínálna. Sőt némelyikük komoly gondokat is okozhat, ami a valódi kúrát, majd hosszabbra nyújtja. 

A bélsárral telt renyhe vastagbelet csak a légmentes megfelelő vízzel történő átöblítés tisztítja. Minden más módszer felesleges pénzkidobás.

2. Magas rosttartalmú ételek?

magas rost tartalmú ételekA rost meghatározza a széklet minőségét és mennyiségét. Emiatt a béltisztítás tervezésekor kulcsfontosságú elem. Nem mindegy azonban, hogy hogyan számolunk vele, mert a sok rostnak nemcsak jótékony hatása lehet a bél működésére nézve.

Ami biztosan jó, ha a zöldségek, gyümölcsök elsődleges forrásnak számítanak a táplálkozásunkban. Az is mellettük szól, még hogy nyomelemekben és vitaminokban gazdag ételek. Azoknak, akik panaszaikkal hozzánk fordulnak, ezért személyre szabottan segítünk a számukra megfelelő táplálkozás megtalálásában.

Azonban a kezelésekkel töltött 18 éves tapasztalat az mutatja – látva tisztítás közben hogyan viselkedik – a vastagbél nem egészen úgy működik, ahogy azt a tudomány meghatározza. Elsőként nézzük a nem megfelelő működés biztos jelét, a székrekedést. Nyilván ezer oka lehet, ugyanennyi megoldással.

DE! Nem mindegy, hogy egészséges vastagbélről vagy már súlyosan renyhe vastagbélről van szó.

Ezt mindeképpen figyelembe kell venni a kúra előtt. Az illetékes,  tegyük fel, hogy hashajtót, vagy sok rostot ajánl. A vastagbél renyheségét (nem kielégítő mozgását) sem a hashajtó sem a növényi rost nem képes megszüntetni.

Különösen akkor, ha a renyheség oka a bélfalra tapadt salakanyag. Ebből következik, hogy a növényi  rost és a hashajtók  csak egészséges belet irritálnak mozgásra. Aki logikusan gondolkodik tudja, hogy szájon keresztül nem lehet renyhe, lerakódásokkal telt vastagbelet tisztítani.

Emiatt gyakran előfordul, hogy sok rostbevitel és erős hashajtás után is sok bélsarat mosunk ki a vastagbélből. Az a tapasztalatunk, hogy csak egészséges vastagbelet lehet  mozgásra kényszeríteni növényi rostokkal, hashajtóval és egyéb szerekkel.  Amennyiben viszont egészséges a vastagbél, akkor ez a folyamat teljesen fölösleges.

 

Összességében mégis azt érdemes megjegyezni, a tisztítókúra hasznos és nem csak kitisztít bennünket, de ápolja és védi is egészségünket. Profi megoldásért, mivel nagyon sok összetevőt kell személyre szabottan figyelembe venni bármikor forduljanak hozzánk! S inkább kerüljék el a közel sem biztonságos módszerek tömkelegét.

 

Holistic Medical Egészségközpont